Socialicering af hvalpe er et must
Fra 0 til 8 uger
En uge før den vordende mors fødsel, bliver fødekassen vasket, desinficeret, gjort klar og sat frem i gæsteværelset/fødestuen. Så kan "moderen" vænne sig til at sove middagslur i den. Men ellers vil "den vordende" helst grave "føde"huller i haven – og komme ind med mudder på næsen. Og snart begynder hun at puste og stønne, så vi må gå rundt med lommelygte, når hun vil ud hvert kvarter hele natten. Så det bliver ikke til meget søvn de sidste dage før fødslen.
Så oprinder endeligt dramaet, for uanset om man har prøvet det flere gange før – er det et drama – og et langt et. Af uforklarlige grunde begynder fødslen næsten altid om natten og bliver ved til langt op på den næste dag. De deltagende jordemødre og fædre er lige så udmattede som den stolte tæve, når det hele er overstået.
De 4-benede venner bliver lukket væk under selve fødslen – men relativt hurtigt efter kommer de ind og beundrer afkommet – mens moderen knurrer lidt, for klart at kundgøre at grænsen går en meters penge fra kassen. Og så går jeg ellers over til at våge over de små, så jeg kan holde øje med deres sundhed, om de får rigeligt modermælk, og ikke kommer i klemme under den storsnorkende mor. Jeg flytter ind i fødestuen og sover sammen med hvalpene de første 3 uger.
Og så begynder jobbet som fuldtids-sundhedsplejerske. De nyfødte bliver klippet lidt i pelsen, i nakken, på halen eller ved højre bagben (senere får de farvede halsbånd på) så man kan kende forskel. De bliver vejet hver dag, og små bemærkninger bliver skrevet ned på journalen.
I starten skal de mest ha' ro - masser af ro! Men tidligt begynder de at se "Hvem vil være stær" og bliver på skift taget op af store og små i familien, så de vænner sig til, at mennesker er noget rart noget. Et særligt "nusseskema" bliver indført, krydser den hvalp af, der lige har været oppe, så ingen bliver snydt… Pludselig en dag gider de altså ikke være i kassen mere. Livet i hvalpekassen er ved af være slut, og det er tid at flytte dem ned til et meget større univers i galleriet, og til de første usikre ture på rystende ben – ud i haven. Hvalpene bliver senest flyttet, når de er 3 uger gamle. Og det er utroligt at opservere, hvor meget deres adfærd har ændret fra formiddag til aften - på flyttedagen.
3 uger gamle begynder hvalpene også at spise selv - selv...
Helt uden fest går det naturligvis ikke. Og her er det Simba og Tonic, der er klædt ud som Frederik & Mary i anledning - ja gæt selv! Alle 10 hvalpe så brylluppet på TV – og ønskede at de kunne blive hofhund hos prinsen og prinsessen. (Hofhunde er de blevet… og tiden er gået)
Hvalpene bliver flyttet fra fødekassen over i Galleriet, der er indrettet som legestue med gynge, telt, diverse legeting. Så starter festen for alvor. For jeg begynder at lukke dem ud på gårdspladsen, når de har sovet, spist eller leget. På den måde vænner de sig til at pølse og tisse udendørs allerede fra starten (og de finder også hurtigt ud af, at det er godt at tisse på perlestenene bag ved huset). Og det går faktisk over al forventning. Selv om de har en stor "uha"bakke med tissemåtte, er de fleste af hvalpene stort set renlige, når de rejser herfra.
Lyde er en uundgåelig del af hverdagen + DISCO lamper
Fra 4 ugers alderen begynder jeg at introducere diverse lyde/larm/fyrværkeri/musik fra "Spotify. Hvordan hunden reagerer på lyde, afhænger bl.a. af om hunden som hvalp tidligt er blevet introduceret til, og om hunden har haft behagelige eller ubehagelige oplevelser i forbindelse med lydene”.
Jagtlyde, skud, nytårsfyrværkeri, tordenvejr, dyre- og hjemmelyde med børnevræl og støvsugning osv. Først med lav styrke, men efterhånden højere og højere. Og Disco lamperne bliver tændt, så hele rummet bliver oplyst i farver og blink. Resultatet? Hvalpe bliver "frygtløse" overfor tordenvejr, nytårsaften, skud og barnevræl. En egenskab som nye hvalpekøbere er meget glade for. Men ellers sørger jeg naturligvis også for den klassiske opdragelse med Mozart, Chopin, Beethoven og Plasido Domingo.
Hist hvor vejen slår en bugt
Gårdspladsen ligger tæt til vejen (højt hegn). Vejen er ikke særlig trafikeret, men der kommer mange spændende ting forbi: Lastbiler, mejetærsker, traktor, biler, cykler, børn på løbehjul, heste, mennesker med eller uden hunde. Hvalpene får en god portion socialicering.
Hvis nogen skulle være i tvivl kan 10 goldenhvalpe hive en vimpel på 10 meter midt over på under 10 minutter. Vær glad for, at det kun er én hvalp og ikke 10, du skal have med hjem, selv om anskaffelsen af en golden - ofte har det med at blive til endnu en… lidt senere.
JA, man kan sagtens have have katte og andre hunde, når man anskaffer sig en golden retriever hvalp fra NEWLUCK…